torsdag 3 november 2011

Fransk maräng i spöklik tappning
















Idag gjordes det maränger som skall tas med till hallowenkalaset imorgon. Jessica (min fru) fick en finurlig idé om att man kanske kunde göra spöken av maränger. Sagt och gjort, maräng blev det. Marängerna blir krispiga på ytan och härligt sega, nästan som kola.

Viktigt att tänka på när du gör maränger är du har en väl rengjord och torr bunke att vispa i. En bunke i rostfritt stål är att föredra. Plastbunkar kan oftast vara svåra att få helt rena från exempelvis fettrester och kan påverka resultatet ordentligt. Maräng är en känslig rackare. Det är också mycket viktigt att du inte får med någon äggula när du separerar äggvitan från äggulan. Jag brukar knäcka ägget över en hand och låta äggvitan rinna ner i bunken genom fingrarna - kvar blir gulan som bara är att lägga åt sidan.

Ingredienser:
  • 6 äggvitor (gärna ekologiska)
  • 3 dl socker
  • 1/2 tsk vinäger

Gör så här:

Koka upp vatten i en kastrull, vrid sedan ner värmen så att du håller vattnet varmt. Vispa äggvitan tills det skummar ordentligt. Fortsätt hälla i sockret medan du vispar. Vispa i några minuter tills du har en fin vit kräm. Fortsätt sedan vispa kraftigt över vattenbadet i 10 minuter. Du kommer nu ha en riktigt fin vit och tjock smet. Ta bort från vattenbadet och vispa ytterligare i 10 minuter eller tills smeten har svalnat.

Så här kan färdig marängsmet se ut efter nästan en 
halvtimmes vispande.















Forma sedan marängerna genom att spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda en timme i 125 grader. Stäng sedan av ugnsvärmen och låt marängerna stå kvar på eftervärme i cirka en timme till. Ta ut och låt svalna.











Pynta sedan med chokladknappar som spökögon som du fäster fast med lite glasyr.

6 kommentarer:

  1. Kul grej. Jag spritsade i två omgångar (vit och Rött) och dekorerade till Tomtar till Jul.

    Tack för inspirationen

    SvaraRadera
  2. Är det svårt att göra det?

    SvaraRadera