måndag 31 oktober 2011

Chokladkakor helt enkelt

















Chokladigt värre. Favoriten här hemma just nu och som nog går hem hos de flesta chokladälskare. Hård och krispig på utsidan och en riktig mjukis på insidan. Intensiv och mäktig, så där som bara mörk choklad kan vara.

Det här behöver du:
  • 200 g mörk choklad av bra kvalitet, helst 70 % kakao
  • 150 g farinsocker
  • 150 g vetemjöl
  • 100 g smör (rumstempererat)
  • 100 g mörkt muscovadosocker
  • 2 ägg
  • 40 g kakao
  • 2 msk kallt kaffe (gärna starkt)
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 nypa flingsalt (uteslut detta om du använder saltat smör)

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader. Koka upp vatten som du kan använda för att smälta chokladen över. Jag brukar koka upp vattnet i en kastrull och sedan sätta över en rostfri bunke som ett lock.

Börja med att smälta chokladen över vattenbadet.

Sikta ner mjöl, kakao, salt och bikarbonat i en bunke. Sikta sedan ner allt socker i en annan bunke för att få det fint fördelat. Använd exempelvis en finmaskig sil. Du kan behöva hjälpa till med baksidan av en sked för att trycka sockerblandningen genom silen. 

Vispa smöret fluffigt med en elvisp eller i en matberedare. Tillsätt sockret och fortsätt blanda. Arbeta sedan in ett ägg i taget. I med kaffet. Därefter tillsätter du mjölblandningen, blanda i detta i omgångar tills du får en jämn och fin smet. Vänd snabbt ner den smälta chokladen. Nu har du en ganska kletig smet. Ställ in smeten i kylskåpet i cirka 30 minuter.

Forma 12-14 kulor av smeten som du lägger på en tallrik. Ställ in i kylskåpet igen i minst 15 minuter. Kulorna gräddas i omgångar. Lägg 6-7 kulor på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Tänk på att du har lite utrymme mellan kulorna eftersom dom flyter ut litegrann. Grädda cirka 20 minuter och låt svalna.

Tips! Tillsätt gärna lite lingon i smeten. Detta bryter av fint mot den annars intensiva chokladsmaken. Rör ihop 3-4 matskedar lingon tillsammans med 2 msk råsocker och lite fint riven ingefära i en skål. Täck över med lite plastfolie och ställ in i kylskåpet i ett dygn. Vänd sedan ner alltsammans i kaksmeten innan du vänder ner chokladen.



3 kommentarer:

  1. Går det lika bra med vanligt stösocker, om med farinsocker? Befinner mig utanför Sveriges gränser och hittar bara strösocker..

    MVH
    Kajsa

    SvaraRadera
  2. Det går bra med vanligt strösocker, så det kan du byta ut rakt av. Ibland får man ju ta det som finns helt enkelt. Strösocker har en tydligare sötma, farinsocker bidrar med en mer karamellig smak och karaktär.

    SvaraRadera
  3. Så gott älskar sina recept 😘

    SvaraRadera