torsdag 13 oktober 2011

Frukostfavoriten

















En kanonbra start på dagen. Brödet som jag nästan alltid äter till frukost och som verkar omöjligt att tröttna på. Kan varieras i det oändliga. Det går att ha i olika sorters torkad frukt och frön efter tycke och smak, som ett slags müsli i brödform. Bakat på råg och surdeg blir det saftigt, har lång hållbarhet och det är enkelt och göra - ge det bara lite tid. Av det här grundreceptet blir det 2-3 limpor beroende på hur stora brödformar du använder.

Dag 1 (på kvällen)
  • 5 dl vatten
  • 200 g 4-kornskross eller havrekross.
  • 50 g linfrön
  • 200 g solrosfrön
  • 100 g pumpafrön
  • 30 g havssalt
  • 100 g surdegsstart av råg
  • 100 g grovt rågmjöl
Blanda ihop allt i en stor bunke. Täck över med plastfolie. Sedan skall en surdeg göras, som skall få det hela att jäsa, enligt följande:
  • 80 g surdegsstart av råg
  • 120 g rågmjöl
  • 200 g vatten
Blanda ihop detta i ytterligare en bunke och täck över med plastfolie. Låt stå framme över natten.

Dag 2 (på morgonen)
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 dl mörk sirap
  • Surdegen från gårdagen
  • 500 g grovt rågmjöl
  • 300 g vetemjöl special
Häll i vattnet och sirapen. Rör om och blanda sedan i surdegen. Häll sedan i råg- och vetemjölet och blanda  degen riktigt ordentligt. Degen kommer se ut och ha samma konsistens som en gröt. Låt degen stå och vila lite i en halvtimme.

Sedan är det dags för jäsning. Fördela degen i två stora eller tre mindre brödformar som du först har smort in med lite smör. Jämna till degen i varje form och pudra över lite rågmjöl. Täck över med en handduk och låt det jäsa upp till kanterna. Detta behöver lång tid, kanske cirka 6-7 timmar.

När det jäst klar är det dags för gräddning. Ställ in brödformarna i ugnen som är uppvärmd till 200 grader. Har du en varmluftsugn räcker det med 175 grader. Grädda i 60 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar 15-20 minuter på eftervärme (öppna gärna ugnsluckan litegrann). Ta ut formarna och stjälp upp limporna ur formarna. Låt svalna. Det kan vara svårt att hålla fingrarna borta, men brödet blir bäst om det får stå och mogna till sig lite i ett dygn.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar