måndag 17 oktober 2011

Grön paj med trattkantareller














Det blev en matig paj till middag idag med gröna linser, potatis, lite inslag av höstens trattkantareller, spenat och annat gott. En riktig boost i höstmörkret.


Pajdeg
  • 250 g osaltat smör
  • 300 g siktat dinkelmjöl
  • 200 g vetemjöl
  • 1/2 msk havssalt
  • 2-3 msk kallt vatten
Skär smöret i tärningar. Arbeta ihop smöret med mjöl och salt i en bunke med båda händerna tills det blir en smulig blandning. Tillsätt vattnet, lite i taget tills det blir en hanterbar deg. Täck över med platsfolie och låt vila en halvtimme i kylskåpet.

Fyllning
  • 1 1/2 dl gröna linser (kräver lite förberedelser innan)
  • 2-3 medelstora potatisar
  • En förpackning bladspenat (ca 80 g) eller frusen hackad spenat som tinats upp.
  • 1 röd lök
  • 250 g färska trattkantareller. Det går också bra att använda 50 - 100 g förvällda trattkantareller som sparats i frysen.
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl riven ost (exempelvis en vällagrad herrgårdsost eller prästost)
  • ca 1 msk rosepepparkorn
  • 1/2 msk havssalt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 tomater
  • Lite olivolja

Tillaga de gröna linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Eftersom detta kräver lite tid så kan detta med fördel göras dagen innan. Tillsätt gärna en hel gul lök när du kokar linserna som du tar bort när linserna är klara.

Skala potatisen och dela dem på hälften. Förkoka dem i ca 10 minuter och skär sedan potatisarna i lagom stora tärningar. 

Sätt igång ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en form. Vik gärna över pajdegen över kanten på formen eftersom kanterna sjunker en aning. Förgrädda i cirka tio minuter.

Fräs bladspenaten och trattkantarellerna i en stekpanna med lite olivolja.

Krossa rosepepparkornen. Vispa ihop ägg och grädde med svartpeppar, salt och rosepepparn.

Fördela potatisen, spenaten och linserna i pajformen. Fortsätt sedan med löken, kantarellerna och slutligen tomaten. Häll på äggstanningen och avsluta med att strö över den rivna osten.

Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter.

1 kommentar: