Fixa surdegen

För att kunna baka ett surdegsbröd så är så klart alltid en surdeg inblandad på något sätt. Att göra en surdeg kräver i sin tur att du har lite surdegsgrund att plocka fram och starta din surdeg med. På den här sidan kommer det finnas recept på olika surdegsgrunder (tids nog) som du sedan kan använda till dina surdegar.

Viktigt att tänka på är att du använder mjöl av bra kvalitet. Detta är A och O för att få ett bra resultat och därför är ett ekologiskt mjöl av god kvalitet oslagbart.

Även om det kan kännas lite pyssligt och jobbigt att komma igång med en surdeg så kräver det inte speciellt mycket arbete och är väl värt mödan - du kan ju snart börja göra egna surdegsbröd. När du kommer över den lilla ingångströskeln så krävs det bara en aning framförhållning innan ett bak och lite omvårdnad i några minuter en gång i veckan. 

Recept på surdegsstarter:

Surdegsstart av rågmjöl
Surdegsstart av vete


Surdegsstart av rågmjöl

Surdeg av råg är nog det som de flesta förknippar med surdeg. Det finns många sätt att göra en surdegsstart av råg på - i det allra enklaste krävs endast rågmjöl, vatten och lite tid.

Dag 1

Leta fram en glasburk. Se till att den är ordentligt diskad och ursköljd. Häll sedan i:

- 3 msk (ca 45 g) ekologiskt rågmjöl
- 1 dl (100 g) ljummet vatten

Rör ihop ingredienserna i burken och sätt på ett lock. Låt inte locket sitta för hårt, utan det måste komma in lite luft. Låt stå på ett ställe där det är lite varmare, ett tips är exempelvis vid spisen (då får den lite värme från matlagningen) eller ovanför kylskåpet.

Dag 2

Du behöver inte göra så mycket. Rör om lite morgon och kväll om du känner för det, eller låt jäsningsprocessen ha sin lilla gång. Luktar råg, lite jordigt.
Dag 3

2 msk (ca 30 g) ekologiskt rågmjöl
- 1/2 dl (50 g) ljummet vatten
Häll i ingredienserna i burken och rör om. Lägg på locket igen. Gör detta en gång på morgonen och en gång på kvällen. Lukten borde nu börja bli ganska frisk och syrlig.

Dag 4
Nu borde vara bra aktivitet och bubbla ordentligt i burken. Om inte - upprepa dag 3 igen. Det ska normalt dofta friskt och syrligt, men lite jordig eller alkoholliknande inslag är inte heller några konstigheter.


Surdegsstarten är klar :-)




Surdegsstart av vete (vit surdeg)

Vit surdegsgrund har jag upplevt som lite trögare att få igång jämfört med den av råg, men jag kan ju bara haft otur tidigare - och då har jag bara använt vetemjöl och vatten. Lite honung eller (om du har) en aning surdegsstart av råg sätter fart på det mesta. Så här gör du med honungsvarianten:

Dag 1

- 1/2 dl (50 g) ljummet vatten
- ca 2/3 dl (50 g) ekologiskt vetemjöl
- 1 msk ekologisk honung

Rör ihop ingredienserna i en väl rengjord glasburk och sätt på ett lock. Låt det komma in lite luft, så skruva inte åt locket helt. Blandningen behöver stå lite varmt så vid spisen (då får den lite värme från matlagningen) eller ovanför kylskåpet är ett bra ställe.

Dag 2

Rör om lite på morgonen och kvällen. Blandningen börjar kanske se lite grumlig ut och har skiktat sig lite.

Dag 3

- 1/2 dl (50 g) ljummet vatten
- ca 2/3 dl (50 g) ekologiskt vetemjöl

Häll i ingredienserna i burken och rör om ordentligt. Lägg på locket igen.

Dag 4

Upprepa dag 3 igen. Gör detta exempelvis på kvällen och låt stå över natten.

Dag 5

Nu är surdegsgrunden klar. Det ligger som ett vitt bubblande skum på ytan. Har en ganska mild och syrligt lukt.




Förvaring och underhåll

Din surdegsstart förvarar du enklast i kylskåpet om du inte får för dig att baka med surdeg varje dag. I kylskåpet avtar jäsprocessen och den håller sig en vecka utan problem. För att den ska må bra och leva vidare måste du varje vecka tillföra lite näring (mata den).

Häll bort lite av burkens innehåll. För surdegsstart av råg: rör i en blandning av 3 msk rågmjöl och 1 dl vatten (förhållandet 40% rågmjöl och 60% vatten). För surdegsstart av vete blandar du i knappt 1 dl vetemjöl (50 g) och 1/2 dl vatten (förhållandet 50% mjöl och 50% vatten). Se till att burken inte är fylld till mer än två tredjedelar. Ställ in i kylskåpet igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar