Dessa tider kräver minsann lite av säsongens smaker - saffran gör sig bra i kombination med citron, avrundat med lite glögg såklart. Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig om du tittar på bilden. Den gyllengula färgen från saffranet uteblev helt. Så du får försöka föreställa dig den istället. Så kan det gå när man har för bråttom och inte ens följer sitt eget recept. Lös upp saffranet först i exempelvis en liten skvätt rom så går det bättre :-)
Det här behöver du:
- 280 g (ca 3 dl) socker
- 200 g (ca 3 dl) vetemjöl
- 175 g smör
- 3 ägg
- 1 citron
- 0.5 g saffran
- 1 msk riven ingefära
- 1 msk ljus rom
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/2 tsk bakpulver
- ca 7-8 msk florsocker
- ca 3 msk glögg
Gör så här:
Riv av skalet (zest) på citronen. Blanda ihop detta med saften från halva citronen, den rivna ingefäran och låt detta stå. Rör ihop saffranet med rom och låt också detta stå ett tag. Sikta ner mjölet och bakpulvret i en bunke. Ta en ny bunke och vispa det rumstempererade smöret fluffigt. Häll i sockret och vispa poröst. Fortsätt vispa medan du tillsätter ett ägg i taget. När detta blandats ordentligt tillsätter du citronblandningen och sedan saffranet. Vispa ordentligt. Tillsätt sedan mjölet i omgångar och blanda till en fin och jämn smet. Häll smeten i en smord och ströad form med löstagbara kanter. Grädda 40 minuter i ugnen i 150 grader.
Låt svalna. Blanda sedan ihop florsocker och glögg till en glasyr som du sedan brer ut jämnt på kakan. Ställ in i kylen så att glasyren får stelna innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar